/Przepisy
Przepisy 2019-01-26T16:19:09+00:00

Przepisy Get Oaked

Znajdziesz tu nasze rekomendacje, które możesz po prostu odtworzyć lub potraktować jedynie jako kierunek do dalszej zabawy. W każdym przepisie znajdują się informacje jakich typów alkoholi dotyczy przepis, jak długo należy trzymać drewienko w butelce i na jakie efekty możesz liczyć. Pamiętaj, że drewienko nabiera smaków każdego z alkoholi, w którym leżało. Oznacza to, że przenosząc Get Oaked pomiędzy różnymi trunkami, możesz przenieść także ich aromaty.

Whisky

Czego potrzebujesz?
  • 1 drewienko Darkwood
  • 1 butelka whisky 0,7l, np. Ballantine’s, Jameson, Grant’s
1 drewienko wrzuć do whisky na 14 dni. Po tym czasie wyjmij drewienko przelewając na chwilę trunek do innego naczynia. Drewienko wypadnie z butelki samo. Możesz je wysuszyć i użyć za jakiś czas, przechowując w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci lub wykorzystać od razu w innym alkoholu. Smak whisky po około 14 dniach będzie bardziej dostojny, wyczujesz aromaty palonej kawy, orzechów, beczki.

Porto + Whisky

Czego potrzebujesz?
  • 1 drewienko Darkwood
  • 1 butelka Porto 0,5l lub 0,7l, najlepiej słodkie Ruby
  • 1 butelka whisky 0,7l, np. Ballantine’s, Jameson, Grant’s
1 drewienko wrzuć do Porto na 3 dni. Następnie wyjmij je z butelki, np. wylewając na chwilę zawartość do innego naczynia i od razu wrzuć drewienko do whisky. Zosatw je na 14 dni. Po tym czasie możesz znów wyjąć drewienko, które w whisky pozostawiło dodatkowy posmak czerwonych owoców, słodyczy i wanilii.

Czerwone wino

Czego potrzebujesz?
  • 1 drewienko Darkwood
  • 1 butelka ciężkiego, wytrawnego, czerwonego wina 0,7l
1 drewienko wrzuć do butelki wina na 6 dni. Następnie wyjmij je, np. wylewając na chwilę zawartość do innego naczynia. Drewienko wypadnie z butelki samo. Możesz je wysuszyć i użyć za jakiś czas, przechowując w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci lub wykorzystać od razu w innym alkoholu. Zmianą smaku będzie tu głównie zmiana tzw. finiszu, czyli wyczuwanych z tyłu języka i po przełknięciu nut, które będą bardziej kawowe i dębowe. Aromaty będą podobne do tych, które znaleźć można w winach oryginalnie leżakujących w beczkach.

Białe wino

Czego potrzebujesz?
  • 1 drewienko Lightwood
  • 1 butelka białego wina 0,7l, najlepiej półsłodkiego/półwytrawnego o dość delikatnym bukiecie
1 drewienko wrzuć do butelki wina na 12 godzin. Następnie wyjmij je z butelki, np. wylewając na chwilę zawartość do innego naczynia. Drewienko wypadnie z butelki samo. Możesz je wysuszyć i użyć za jakiś czas, przechowując w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci lub wykorzystać od razu w innym alkoholu. Już po kilku godzinach białe wino nabiera aromatów lasu, świeżego dębu i dodaje orzeźwiającej słodyczy.

Rum + Whisky

Czego potrzebujesz?
  • 1 drewienko Lightwood
  • 1 butelka białego rumu 0,7l
  • 1 butelka whisky 0,7l, np. Ballantine’s, Jameson, Grant’s
1 drewienko wrzuć do butelki rumu na 10 dni. Po tym czasie, przelej alkohol na chwilę do innego naczynia, a drewienko wypadnie z butelki samo. Wrzuć je od razu do whisky i poczekaj 20 dni. Rum nabierze bursztynowego koloru i w smaku stanie się bardziej dostojny, choć nadal świeży i słodki. W whisky wzmocniona zostanie charakterystyczna słodycz zbożowa. Pojawią się też dodatkowe kwiatowe aromaty i posmak świeżo ściętego drewna.

Ciemne piwo

Czego potrzebujesz?
  • 1 drewienko Darkwood
  • 1 butelka piwa 0,5l, najlepiej ciemnego, np. porter lub stout
1 drewienko wrzuć do piwa lub do innej butelki, którą zalejesz piwem (Uwaga! Przydaje się kapslownica) na 6 godzin. Następnie wyjmij je z butelki. Możesz je wysuszyć i użyć za jakiś czas, przechowując w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci lub wykorzystać od razu w innym alkoholu. Piwo nabiera jeszcze bardziej dojrzałego charakteru. Staje się dymne, cięższe, podbity zostaje smak czekolady i palonej kawy.

Porto + Wódka

Czego potrzebujesz?
  • 1 drewienko Darkwood
  • 1 butelka Porto 0,5l lub 0,7l, najlepiej słodkie Ruby
  • 1 butelka wódki 0,7l, np. Żubrówka Biała, Wyborowa, Żołądkowa Czysta De Luxe
1 drewienko wrzuć do Porto na 3 dni. Następnie wyjmij je z butelki, np. wylewając na chwilę zawartość do innego naczynia i od razu wrzuć drewienko do wódki. Pozostaw je na 14 dni. Kolor zmieni się wyjątkowo mocno, przypominając whisky z delikatną, różową nutą. Wódka w smaku będzie bardziej przypominała whisky, wyczuwalna będzie opalana beczka, czekolada, a wcześniejsze Porto nada bardziej owocowe posmaki.

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?